Snoeien hoogstam fruitbomen

 

Van oudsher komen in de Achterhoek vele hoogstam fruitboomgaarden voor. In de loop der jaren zijn er helaas vele verdwenen, mede door het niet onderhouden van deze voor natuur en landschap zo belangrijke elementen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het weer leuk en nuttig vinden om deze bomen opnieuw aan te planten. Vaak zijn er ook nog subsidies voor mogelijk, waardoor u het voor de kosten niet hoeft te laten. Na de aanplant een paar jaar geduld hebben en het eerste fruit kan uit eigen boomgaard geoogst worden.

Maar om hoogstam fruitbomen tot mooie bomen te laten uitgroeien, is het wel belangrijk om de bomen geregeld na te lopen en te snoeien. Vooral bij jonge aanplant is het belangrijk dat van begin af aan de juiste gesteltakken op de juiste plaats aan de stam gekoesterd worden en op de juiste wijze gesnoeid. Bij jonge bomen is dat relatief weinig werk, maar wel van cruciaal belang voor hoe de boom zich ontwikkelt en hoe deze er later uit komt te zien. Zijn de bomen eenmaal ouder, dan is eens per twee jaar snoeien vaak al voldoende.

Vriezen Hoveniers heeft al jarenlang ervaring in het snoeien van hoogstam fruitbomen. Of dit nu jonge aanplant is die nog “gevormd” moet worden, of oude knarren die achterstallig onderhoud nodig hebben. Al het snoeiwerk wordt deskundig en met liefde voor de boom uitgevoerd.

Zodat ook uw boomgaard er zo jarenlang uit kan zien:

Deze kennis is niet alleen opgedaan tijdens de intensieve 3-jarige opleiding tot vakbekwaam hovenier, maar ook door het vele praktijk snoeiwerk bij bestaande klanten en als vrijwilliger bij de Hoogstambrigade Winterswijk. Een groep vrijwilligers die in de herfst- en winterperiode eens per twee weken hoogstamboomgaarden rond Winterswijk onderhanden nemen en er voor zorgen dat deze juwelen van het landschap nog jaren behouden blijven.

Naast het onderhoud aan uw boomgaard en snoeiwerk aan uw fruitbomen, kunnen we u al adviseren voordat u aan een boomgaard begint of als u bomen wilt vervangen. Juiste keuze van ras en standplaats zijn belangrijk. De grondsoort, waterstand en ligging (zon-wind-ruimte) bepalen in belangrijke mate welke bomen er wel of niet zullen gedijen. En bij de keuze van rassen moet ook nog rekening gehouden worden met de “bestuivingswensen” van de verschillende soorten. Tenslotte kunnen ook cultuurhistorische wensen (“deze soorten staan hier van oudsher”) een rol spelen bij de keuze in rassen. Vriezen Hoveniers kan u hierbij begeleiden en adviseren.

Als uiteindelijk de keuze uit de verschillende rassen is gemaakt, kunnen wij (eventueel samen met u) bij de kwekers de bomen selecteren zodat u de hoogstambomen van de beste kwaliteit krijgt met de beste opbouw van gesteltakken. Dit is van essentieel belang omdat die gesteltakken het hele leven lang de basis vormen voor de kroon opbouw en dus van de toekomstige fruitoogst. Juist hier geldt: een goed begin is het halve werk!